U čast Dana pobede nad fašizmom …

 

Adolf Hitler

            Rođen je 20. 4. 1889. godine u Austriji. U ranoj mladosti je umislio da je veliki slikar i dva puta je pokušao da upiše Akademiju primenjenih umetnosti u Beču. Oba puta je bio odbijen.

Inače, nije pio, nije pušio, bio je vegetarijanac, žene ga nisu nimalo zanimale (veruje se da je bio impotentan). Pa, takav čovek mora da poludi! Pošto nije imao afinitete ko sav normalan svet, njegova najveća strast bila je rat. Po izbijanju I svetskog rata prijavio se dobrovoljno u nemačku vojsku iako je bio austrijski državljanin. Napaljen na rat, brzo se istakao svojom hrabrošću. Sve četiri ratne godine proveo je na prvoj liniji na Zapadnom frontu. Bio je ranjavan, odlikovan i unapređen u čin kaplara. Dovoljno da umisli da je veliki vojskovođa, a u stvari samo je bio kurir koji pod kišom metaka nosi poruke svog komadanta.

Versajskim sporazumom Nemačka je bila ne samo poražena već i ponižena. Primorana je da prizna svoju isključivu krivicu za I svetski rat, da izgubi sve kolonije ali i neke teritorije u samoj zemlji, da plati ogromnu ratnu odštetu i da učini još mnoge ustupke bivšim (i budućim) neprijateljima. Sve to je dovelo do haosa u zemlji i velike ekonomske krize. U takvim vremenima na političku scenu isplivava svakakav šljam. Hitler je sa svojom nacional-socijalističkom partijom polako sticao sve veću popularnost. U vatrenim govorima budio je nacionalni ponos duboko povređen porazom u Velikom ratu i nepravednim mirom. Za sve je okrivio „međunarodno Jevrejstvo“ i komuniste. Nemački narod je navikao da vekovima bude velesila i zbog teške situacije veliki deo stanovništva je podržao ovog psihopatu. Posle neuspešnog državnog udara, godinu dana u zatvoru, brojnih spletki i mahinacija, 1933. godine Hitler postaje kancelar, a sledeće godine se proglašava za Firera (Vođu) i uspostavlja totalitarni režim.

Milioni mrtvih i najveća ratna razaranja u istoriji posledice su vladavine ovog ludaka. Suočen sa porazom, a nespreman da odgovara za svoja nedela, Adolf Hitler je izvršio samoubistvo 30. 4. 1945. godine.

 

Hajnrih Himler

            Osim što je bio kum her Flika iz serije „Alo, Alo“, Himler je bio i komadant SS-a i šef Gestapo-a. Pošto mu je otac bio direktor katoličke škole, religija je imala veliki uticaj na njega dok ga nacizam nije pretvorio u okultistu. Opsednut suludom idejom o višoj rasi, verovao je u krajne idiotske teorije (npr. da su Arijevci i Tibetanci srodni narodi i da potiču sa Atlantide.)

Bolesno uredan i pedantan, kao strogi birokrata, 1929. godine preuzeo je komandovanje SS-om (Schutzstaffel – Odbrambene snage), Hitlerovom ličnom stražom i stvorio ogromnu paravojnu formaciju. Esesovci su se razlikovali po svojim crnim uniformama (koje je lično dizajnirao Hugo Bos) i po naročitoj brutalnosti. Na čelu sa Himlerom, imali su ključnu ulogu u stvaranju kocentracionih logora i svim zverstvima u sprovođenju „konačnog rešenja“, tj. genocida nad Jevrejima ali i ostalim „nižim rasama“.

Zbog svoje svireposti, Himler je dobio nadimak „Krvavi pas Evrope“. Zbog odanosti Hitleru, zvali su ga „Verni Himler“. Ta bezgranična vernost se ipak okončala pred kraj rata kada je pokušao da pregovara sa Amerikancima i Britancima. Zarobljen je ali je ubrzo po zarobljavanju popio kapsulu otrova cijanida.

 

Herman Gering

            Pilotski as iz I svetskog rata posle prvog slušanja Hitlerovih govora postao je zadivljen budućim Firerom. Nacističkoj partiji je trebao ratni heroj, pa je ova „ljubav na prvi pogled“ postala obostrana. Za vreme rata, Gering je bio glavni komadant nemačke avijacije i svojim pogrešnim potezima doveo do njenog uništenja.

Kao nabeđeni ljubitelj umetnosti, skupljao je (može se reći – krao) umetnička dela iz cele porobljene Evrope i stvorio grandioznu kolekciju. Da je bio operisan od ukusa potvrđuje njegov stil oblačenja. Kič uniforme u svim bojama i puno raznog svetlucavog ordenja su bili zaštitni znak ovog razmetljivca.

Zarobljen je na kraju rata i suđeno mu je na čuvenom Nirnberškom procesu. Proglašen je krivim po svim tačkama optužnice i osuđen na smrt vešanjem. Na kraju, tražio je samo da ne bude obešen, već streljan (vešanje se smatra ponižavajućom smrću, a streljanje časnom). Molba mu je odbijena, a on je pregrizao skrivenu kapsulu cijanida i otrovao se par sati pre izvršenja kazne.

 

Jozef Gebels

            Zbog operacije noge u detinjstvu, ostao je trajni invalid i nesposoban za vojnu službu. Kao veliki antisemita, pridružuje se nacističkoj partiji na njenom samom početku.

Gebels je imao veliku ulogu u dolasku nacista na vlast kroz propagandu koja je predstavljala njihovu ideologiju Nemcima u pozitivnom svetlu. Ministar propagande je bio među prvima koji su iskoristili moć elektronskih medija (u ovom slučaju – radija) u svrhu manipulisanja narodnom voljom. Pripisuje mu se čuvena misao da laž izgovorena više puta postaje istina.

Inače, njegova žena, Magda, je bila još veći ludak od njega. Kada je Crvena Armija zauzimala Berlin i kada se Treći Rajh rušio u agoniji, nekoliko sati posle Hitlerovog samoubistva, učinila je još jedan u moru stravičnih zločina II svetskog rata. Svoje šestoro dece, starosti od 4 do 12 godina, je prvo uspavala morfijumom, a zatim otrovala cijanidom. Gebels je nakon toga pištoljem ubio ženu pa sebe, jer nisu mogli da dozvole ni sebi, ni svojoj deci da žive u svetu bez nacionalsocijalizma.